Gastblog Nurgül | Duurzaam ondernemen the real deal

On 7 augustus 2014 by BlogBaBW

shutterstock_cocoa-beans-1280x960

Als scenariste heb ik The Green Film Making seminar bijgewoond tijdens het Filmfestival in Utrecht. Ook de filmwereld is druk bezig om het filmproductieproces te verduurzamen. Maar daar een andere keer meer over. Wat mij erg inspireerde tijdens de bijeenkomst was een speech van gastspreker Enver Loke, één van de oprichters van The Chocolatemakers.

Groene realiteit

Als ondernemer uit een totaal andere branche, heeft hij de toeschouwers meegenomen naar een groene realiteit die wel degelijk bestaat. Hij heeft stap voor stap uitgelegd hoe zij bij The Chocolatemakers het gehele productieproces van chocoladerepen onder de loep hebben genomen om vervolgens op alle denkbare onderdelen een duurzaam alternatief te vinden: van boon tot reep.

Van boon tot reep

Loke en zijn compagnon importeren kleine hoeveelheden biologische cacaobonen door deze direct bij de boeren voor een eerlijke prijs in te kopen. De bonen worden middels het zeilschip de Tres Hombres vervoerd naar Nederland met nul-komma-nul CO2-uitstoot. Wanneer het schip aanmeert, komt de consument zelfs een handje helpen om de zakken milieuvriendlijk te vervoeren tegen een reep per zak. Ook hanteert het bedrijf een zerowaste policy, waarbij alles hergebruikt wordt.

Fair en eco food smaakt naar meer

Volgens Loke is deze nieuwe manier van ondernemen een gevolg van de wereldwijde Slow Food Movement die in opmars is. Met andere woorden, de zienswijze van ‘alles snel, goedkoop en in grote getale’ is een verouderde zienswijze aan het worden. De consument wil, nee, eist meer kwaliteit en is vooral ook geïnteresseerd in het verhaal, de mensen achter een merk. Voor dat stukje duurzaamheid, hebben zij graag iets meer over.

‘Kan niet’ bestaat niet

Bij The Chocolatemakers spreekt het idealisme en de daaruit voortkomende, duurzame bedrijfsvoering voor zich en zijn er geen tientallen miljoenen nodig om een ‘groene’ marketingstunt op te voeren. Wellicht kunnen andere bedrijven hier een voorbeeld aan nemen.

Geschreven door: Nurgül Özkanli-Kasikci -Oprichter en blogger van  Duurzaamheidskompas.nl &  Duurzaamheid.tipjes.nl

 

Chocolatemakers-reep-Duurzaamheidskompas Enver-Loke-Chocolatemakers-Duurzaamheidskompas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>